Shiatsu

A shiatsu [siacu] a Hagyományos Kínai Orvoslás alapjain nyugvó, Japánból származó masszázsforma. A szó jelentése ujjnyomás, mely egyben a kezelések során leggyakrabban alkalmazott technika is. A harmónia megteremtése érdekében az ujjal történő nyomás mellett számtalan egyéb módszert használ a kezelést végző személy pl. ringatások, nyújtások, dinamikus mozgatások, gyúrás, tenyérrel, térddel, könyökkel, talppal való nyomás. A több ezer éves tudás a kezelések folyamán összekapcsolódik a mai modern orvostudomány által felfedezett ismeretekkel, így az oszteopátia, a kötőszöveti masszázs vagy a kranioszakrális terápia egyes módszereivel.

A shiatsu, mint holisztikus szemléletű gyógymód egységben kezeli az embert, annak testi, lelki és szellemi megjelenését. Testünkön belül foglalkozik a különböző szövetekkel, szervekkel: csontokkal, inakkal, szalagokkal, ízületekkel, izmokkal, pólyákkal, meridiánokkal és a belső szervekkel. Mai rohanó világunkban egyre kevesebb az emberek közötti pozitív fizikai kapcsolat, holott a testünk igényli ezt. Így a shiatsu által kínált minőségi érintés fontossága kiemelkedő, hatása megjelenik a test minden szintjén. A kezelések során a figyelem az érintések helyén van, megerősítve ezzel az érintés hatalmát, elősegítve a szervezet öngyógyító folyamatinak működését. A kezelő által nyújtott törődés megélése kiváltja a páciens érzelmi világának pozitív irányba való elmozdulását.

 

A shiatsu hatékonyan alkalmazható például az alábbi esetekben:

  • mozgásszervi nehézségek pl.: hát- és derékfájdalmak, nyak- és vállproblémák, gerincferdülés, ízületi bántalmak;

  • stressz által kiváltott negatív hatások pl.: alvási problémák, idegesség, gyomor fájdalmai;

  • immunrendszer alul- illetve túlműködése;

  • emésztési problémák;

  • testi, lelki fáradtság, kimerültség;

  • menstruációs és egyéb nőgyógyászati panaszok;

  • fejfájás, migrén.

A masszázs minden esetben a földre helyezett matracon, könnyű pamut ruházatban történik. A kezelés általában csöndben zajlik, a tapasztalatokat a végén osztja meg egymással a páciens és a kezelő. A shiatsu hatékonysága terápiás formában teljesedik ki. Bár már egy kezelést követően is érezhető változás, a tartós pozitív eredmény elérése érdekében hosszabb időt kell a terápiára szánni. Egy alkalom hossza 1-1,5 óra.